3 Jun 2010

comentariu la articolul "NATO - un hotel de lux geopolitic cu servicii de 2 stele"

Este absolut fascinantă obsesia dreptei politice din ţările estului Europei... Cultul anti-comunist pe care îl propovăduiesc aceşti zeloţi este la fel de actual pe cât sunt de "actuali" Margaret Thatcher sau acel actor de mana a 2-a de la Hollywood contemporan cu ea, sau Georgică Tufiş... sau Madeleine Albright – o altă mare gânditoare, autoare a unei teze de doctorat remarcabile (aici însă pot să postez link-uri: http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Madeleine_K._Albright).

Din cauza acestor "slujbe de duminică" (rămase în aceleaşi transee ideologice din care R.E.L., gazeta de perete a guvernului american anunţa, în decembrie 1989, 60000 de morţi la Timişoara!), desuete pe cât s-a dovedit de falimentar economismul neo-colonial al lui Milton Friedman, se poate spune că aceste ţări îşi merită apartheid-ul economic (aşa-numitul "social dumping", care le împarte într-o mână de "câştigători" ai eternei tranziţii către... societatea capitalistă multilateral falimentară şi... majoritatea copleşitoare de perdanţi "nostalgici"!) cu care s-au pricopsit în ultimii 20 de ani de competiţie neloială. Acest "cor antic" uită însă ca s-a terminat doar prima repriză a numitei "tranziţii"...

Pentru că aş fi surprins ca acest comentariu să apară în Revista 22, în virtutea dreptului la replică, am dorit să mă asigur!


Partea a 2-a

Ei bine, totusi m-am inselat!

In primul rand, am revenit pentru a-i multumi moderatorului pentru intelepciunea demonstrata dar mai ales pentru a completa comentariul anterior cu o ipoteza (speculativa, de buna seama!) asupra intentiilor tanarului autor. Lumea este mica (nu doar dpdv moral!), si fiecare castigator al tranzitiei se stie cu fiecare aspirant la confortul financiar pe care-l asigura meseria de antreprenor. El trebuie sa-si asigure un public care sa-i creada minciunile care-au ajuns sa-i defineasca exitenta. In aceasta galerie de fani, vanzatorul de piei de closca (trainer, platit cu bani grei pentru a reinventa roata si a disemina rezultatele "cercetarii" sale unor oameni pregatiti sa renunte la orice spirit critic si sa devina o echipa!) povesteste cu foarte mult tupeu schematismele "stiintelor" noi - gen management (organizarea muncii), marketing etc. - care-i vor ajuta sa parvina in viata. Pentru a nu va plictisi total, voi reteza firul narativ aici pentru a reveni la ipoteza cu pricina.

Doamna Madalina cea Stralucitoare, reputata membra in enigmaticul Council on Foreign Relations si membra a Board-ului de la Aspen Institute este laudata acolo pentru clarviziunea si "geniul" ei... deosebit, poate si pentru ca prea transparentul Aspen Institute are sucursale si in Buricurestiul multimilenar al Balcanilor nostri. Visand poate ca intr-o buna zi sa-si aiba propriul club de admiratori influenti, n-ar fi exclus ca tanarul doritor sa-si adauge 3 (sau chiar 5, in Dubai!) stele la cariera cu limba maronie sa fi si aplicat deja la un post caldut, cu rampa de lansare proprie si concurs fictiv de titularizare... Restul il las imaginatiei dvs., in fata careia ma inchin cu respect!

No comments: