29 Sept 2009

Is free software “communist”? Maybe yes...

Some prominent people have called free software “communist” in an attempt to bring Cold War bugaboos to bear against the movement—a kind of “nuclear option” of FUD. I remember the paranoia of the Cold War personally, and I thought then (and I still do now) that it was “just stupid”.

So rather than react as some have done with a knee-jerk “no it’s not!”, I propose to accept the label and see where that insight takes us. Maybe there is something communist about free software? I think we will see, however, that the idea behind free software is far more radical: no less “communist” than “capitalist”, but no more so, either.

Use the link provided for the rest of Terry Hancock's article...

P.S. End in site for Yugoslav domains (http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8278364.stm)
Websites using the .yu domain extension will cease to be available online from the 30th of September; in other words, the ICANN is finishing up the job NATO started earlier...

26 Sept 2009

Unde am gresit. Ungaria inainte si dupa caderea comunismului

G. M. Tamás - un interviu-eveniment

Nascut la Cluj, in 1948, G. M. Tamás a studiat filologia clasica si filosofia la universitaţile din Bucuresti si Cluj. In 1974, Tamás primeste interdicţie de publicare in Romania si se refugiaza in Ungaria. Incepand cu 1979, a predat filosofia la Facultatea de Litere din Budapesta, insa va fi concediat, peste numai doi ani, din cauza protestelor iniţiate si a textelor sale clandestine, neconforme cu vederile regimului. In 1989 a intrat in Parlamentul maghiar ca deputat al Partidului Liberal. Din 1991 este director al Institutului de Filosofie al Academiei Maghiare de Stiinţe. In 1994 abandoneaza viaţa politica, iar in 1999 iese si din Partidul Liberal.

A predat si a facut stagii de cercetare la universitaţile Columbia, Oxford, Woodrow Wilson Center, Chicago, Georgetown, Yale, Wissenschaftskolleg din Berlin, École des Hautes Études en Sciences Sociales, New School for Social Research, Collegium Budapest s.a.

Este una dintre figurile majore ale disidenţei maghiare.
G.M. Tamás, acum profesor de filosofie la Budapesta, a discutat cu Chris Harman, un autor familiarizat cu traseele stangii europene, despre situaţia din Est Europei, dupa caderea stalinismului.

24 Sept 2009

Cayman Islands fears as debts grow

Audit, Accounting and Consulting firms in Romania and elsewhere will have to try harder to find suitable places to stash the nouveau riche' ill-gotten riches from the taxman...

23 Sept 2009

'Dirty war pilot' held in Spain

Julio Alberto Poch, a Transavia airline pilot, has been arrested in Spain over his alleged role in Argentina's 1976-1983 "Dirty War"...

22 Sept 2009

Afacerile Bisericii: cu Biblia într-o mână şi facturierul în cealaltă

În plină criză, cultele din România par să fi prins gustul profitului. În ultimul an şi jumătate, numărul firmelor înfiinţate de reprezentanţii lui Dumnezeu pe Pământ a crescut cu peste 30%.

Who runs the global economy?

India, Brazil and China want a greater say in how the world economy is governed...

20 Sept 2009

Havana gears up for huge concert

It's party time!

and so it proved to be http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8265177.stm

Meanwhile, the fiendish message sent by the Wall Street patriot, Obama, was: Yes You Can... extend the 47-y.o. Trade Embargo! http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8256196.stm

Scrisoare catre liceeni

Articol scris de Tudor Chirila

Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveti o sansa. Noi am fost fericiti ca am descoperit Coca-cola si bananele si am crezut ca daca noi citim, si ei vor citi. Si ca toti vom progresa si tara o sa aiba scapare. Noi ne-am inselat.

Unii dintre noi au plecat de aici. Castiga bani acolo si tanjesc dupa orasul asta imputit. Voi insa, voi aveti o sansa. Voi, aveti sansa.


Nu va ganditi la furat. E calea cea mai simpla. Stiu ca ati aflat ca asa te imbogatesti. Daca ai pamant sau daca faci afaceri cu statul. Stiti voi ceva despre TVA si cum ai putea sa-l furi, dar nu va e inca foarte clar. Nu asta e drumul. Cu cat se va fura mai mult, cu atat se va construi mai putin, iar copiii copiilor nostri vor mosteni un imperiu de cenusa. Sunteti tineri si totusi habar n-aveti ce inseamna un Bucuresti in care se circula normal. Daca voi habar n-aveti si daca Ei continua sa fure, ganditi-va la copiii nostri. Nu e nici o sansa.


Cititi. Cititi mult. Cititi tot ce va pica in mana. Nu-i mai ascultati doar pe profesori. Cititi orice, fara discernamant. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, cautati-va intre voi. Vedeti care cititi aceleasi lucruri si inhaitati-va. Numai in haita de oameni destepti o sa reusiti.


Unul singur dintre voi va fi mancat. Zece insa, s-ar putea sa reusiti.


Ganditi-va de pe acum sa-i inlocuiti. Timpul lor trebuie sa se termine. Trebuie sa-i dominati. Dar nu cu gandul ca veti fura mai mult ca ei. Asta e calea simpla care vå va sufoca mostenitorii. Ce-o sa faceti cu milioanele intr-un oras mort? Ce-o sa cumparati, cu banii gramezi? La ce-ti foloseste un Lamborghini cand n-ai o autostrada? De ce sa ai o vila intr-un cartier sufocat de inundatii?


Nu va dusmaniti profesorii. Sunt oameni amarati, din ale caror drame puteti invata. Isi dau priceperea pe un salariu de nimic si va invata carte. Nu va bateti joc de ei. Au muncit, si nu e vina lor ca parintii vostri s-au descurcat mai bine. N-aveti nici un drept sa-i dispretuiti. Nu le sunteti superiori. Banii parintilor vostri nu va reprezinta. Va reprezinta doar ceea ce puteti scoate pe gura. Aveti grija ce scoateti pe gura. Vremea pumnului si a bodyguarzilor a trecut. O sa calatoriti, iar copiii francezi invata carte, englezii la fel. Va confruntati cu o lume care acum e mai deschisa decat oricand. Hotii de la putere nu sunt in stare sa va spuna cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nu va pot spune care e influenta lui Schopenhauer in Sarmanul Dionis si nici de ce este Eminescu un romantic intarziat. Foarte putini o sa va spuna cine a pictat 'Cina cea de taina' si de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca sa faca un mare film. Ei vor sti doar sa va invete sa furati. Iar calea asta, mai devreme sau mai tarziu, se va infunda si ne va asfixia copiii.


Nu va mai luati dupa ziare. Nu dau doi bani pe generatia voastra, nu va dati seama? Pentru ei, cu cat sunteti mai prosti, cu atat le va fi mai usor sa va vanda orice cacat. Iar cacatul pe care il veti cumpara va fi obtinut de la prosti, platiti pe masura. Adica prost. Eleva porno este un exemplu. Nu cititi ziarele. Cititi cateva, cele care va informeaza. Nu marsati la orice promotie. Fiti mai selectivi.


Nu fumati iarba si nu va dati in cap cu alcool, cu orice pret. O sa le dati apa la moara incultilor si hotilor de la putere. Le va fi mai simplu sa va catalogheze drept o generatie de distrusi, iar banii destinati salvarii voastre, ii vor fura. E timp si pentru iarba, e timp si pentru tequilla.


Acum insa trebuie sa invatati, pentru ca in curand nu va mai fi timp pentru asta, caci veti intra in viata adanc de tot, si e mai rau ca in jungla. Animalele au reguli nescrise. Oamenii au legi scrise.


Nu alergati dupa bani cu orice pret. Banii trebuie sa va fie doar mijloc, nu scop. Scopul vostru trebuie sa fie cunoasterea. Cu cat veti sti mai multe, cu atat veti fi mai inalti. Orice carte citita, orice lectie invatata, se va aseza sub voi si vå va ridica deasupra celorlalti. Veti domina cu mintea. Nu e nimic mai frumos decat asta. Europa cumpara inteligenta.


Romania nu cumpara nimic pentru ca hotii nu construiesc, hotii fura. Nu uitati ca va fura pe voi si asta trebuie sa va opreasca. O sa auziti toata viata de Napoleon si de Nicolae Titulescu, dar sigur copiii vostri nu vor sti cine a fost Emil Boc. Istoria o scriu cei care construiesc.


Sunteti tineri. Nu va ganditi ca sunteti slabi. Puterea voastra sta in curatenie. Sunteti curati, n-au apucat sa va manjeasca, dar daca dintre voi nu se vor ridica luptatorii, o sa va improaste cu noroiul strazilor pe care nu le-au reparat. Fiecare picatura de noroi sunt banii care n-au ajuns pe strada aia. Trebuie sa schimbati asta. Care e calea? Sa cititi. Literatura universala o sa va invete sa deosebiti Binele de Rau. Balzac, Stendhal, Dumas, Dostoievski, Dickens, Tolstoi, Goethe, toti deosebesc Binele de Rau.


Din prezentul amaratei asteia de tari nu puteti invata Binele. Binele puteti fi voi. Si cu cat veti fi mai multi buni, cu atat veti sufoca raul. Nu e imposibil. Dati scrisoarea asta mai departe. Deveniti buni, mai buni, cei mai buni si raspanditi-va precum lacustele.


Nu-i invidiati pe oamenii cu bani. Nu va faceti modele din baietii de bani gata, din baietii de oras. Dupa treizeci si noua de ani le va ramane doar o lista lunga de femei. Or trofeele astea sunt trecatoare. Cand imbatranesti si trofeul tau va fi o baba. Dupa asta vine singuratatea. Voi aveti sansa sa lasati ceva in urma voastra. Banii nu sunt Calea. Priviti unde ne-a adus setea de bani.


Nu va resemnati, asta nu duce nicaieri. Capul plecat, sabia il taie.

Protestati, luptati, protestati. Cu scop, insa. Nu degeaba, ca altfel se transforma in latrat. Invatati legile. Invatati-va drepturile. Atunci veti sti cand are cineva voie sa va legitimeze. Veti sti cum sa luptati, daca veti sti legile. Apoi o sa vedeti ca legile sunt proaste. Si veti intelege ca trebuie sa le schimbati. Pare greu si cere timp. Dar, Doamne, voi aveti timp si pentru voi nimic nu e greu. Voi nu intelegeti ca SUNTETI SCHIMBAREA?

Daca voi lasati tara asta pe mana hotilor, atunci, de-abia copii vostri vor mai avea o sansa! Caci sansa vine o data la o generatie. Noi am pierdut.

Cativa dintre noi, si nu suntem putini, va putem ajuta. Noi suntem Fomila si Setila, dar voi sunteti Harap-Alb. Alegeti dintre voi pe adevaratii lideri.

Sa-i alegeti si sa nu-i invidiati. Lor le va fi cel mai greu. Vor avea gloria, dar si cosmarul. Vor fi salvatorii vostri, dar se vor pierde pe ei insisi. Liderii trebuie sa fie dintre voi. Si trebuie sa-i cautati de pe acum. Uitati-va unii la altii in fiecare zi si cautati-va capitanii. Altfel veti pieri o data cu noi. Si atunci portile libertatii ne vor fi inchise si EI vor castiga. Cine sunt ei? Stiti foarte bine. Ii vedeti in ziare, in fiecare zi.


Salvati-va! Salvati-ne! Este o singura cale! Lupta cunoasterii! ! Si cand veti fi castigat lupta cunoasterii, de-abia atunci veti cunoaste sa luptati cu adevarat!!!


Nu va amagiti cu prezentul... Salvati-va in viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceti?

18 Sept 2009

NATO (ţie, dă-mi-o MAE!) welcomes (greater) Albania and (fascist) Croatia into the fold

... thus completing the post-Cold War, Victor's Justice, re-drafting of Europe's national borders!

Isn't it funny how, on the same day, Nato's Secretary General Anders Fogh Rasmussen calls for a new strategic partnership with Russia?... http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8262515.stm

15 Sept 2009

Muntadar al-Zaidi, the "Shoe-Thrower" has been released from prison

Hail the Hero!

Iraqi shoe thrower welcomed home
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/8257524.stm

Va acuz! (de ce m-am săturat de România)

Serban Huidu


Va acuz! (de ce m-am săturat de România)

Luni, 8 Iunie 2009

Am folosit în titlu două sintagme: una este titlul celui mai cunoscut manifest al tuturor timpurilor semnat de Emile Zola, iar cel de-al doilea e mult mai recent, şi a creat panică pe vremea lui Iliescu, când un grup de intelectuali ardeleni, în frunte cu Sabin Gherman, declarau tare şi răspicat că s-au săturat de patria mumă! Am să dezvolt putin, chiar dacă nu mă pot compara nici cu Zola şi nici nu-mi iau câmpii să mă retrag la Monaco, unde să-mi trăiesc liniştit viaţa, îngurgitând o rentă viagera de urmaş de la vreun soţ miliardar!

Mă enervează în tara asta mizeria, mucurile de ţigări aruncate pe geam la stop, rahaţii şi lătrăturile câinilor proprietate personala sau vagabonzi, blocurile cu apartamente mici şi înghesuite, cu maşini mai scumpe decât apartamentul parcate în faţa lor. Mă copleşeşte mirosul de ghenă din verile fierbinţi, casele care se învârt după soare, dar care au nişte desfundături de străzi în faţă şi ostentaţia cu care potentaţii îşi plimbă maşinile de sute de mii de euro pe străzile fără noimă, dar cu borduri, ale patriei.

Mă exasperează ca nu avem autostrăzi, drumuri, căi ferate, infrastructură în general, dar suntem plini de lucrări şi pasaje inutile, cu care băieţii deştepţi găuresc bugetul. Îmi plesnesc venele în cap când realizez că ne-au minţit ani şi ani, cu realizări măreţe, pruneţe şi mălăieţe, iar în realitate nimic din indolenţa noastră milenară nu s-a schimbat. Ba mai mult, ne mint în continuare cu zâmbetul pe buze: nu e aşa, domnu’ Berceanu, că faceţi 832 de kilometri de autostradă până în 2012? Hai sictir, că ne insulţi inteligenţa!

Mă scoate din minţi că şi-au făcut un renume din şpaga încasată, că suntem o ţară cu corupţie fără corupţi, dar cu spectacol de circ la DNA, cu o justiţie fără scrupule, dar cu un simţ tactil al dracu’ de dezvoltat. Simt că am un Nagasaki în cap când văd un ghiolban înjurând o femeie, pentru simplu motiv că e la volan, sau când băieţii de băieţi sparg în cluburi cu târâturi siliconate milioanele furate de taţii lor cu ajutorul sistemului ticăloşit! La munca, mă luzărilor, nu la tras pe nas praf cumparat, fireste, din milioanele făcute pe mustaţa lu’ ăl bătrân, ori din pădurile exportate de guzganul rozaliu senior!

Îmi vine să urlu când plătesc impozitele ca boul, pentru a primi în schimb spitale infecte, unde în 2009 încă se face hepatită de la transfuzii sangvine şi în care-ţi plăteşti şi simpla aspirină. Tot pentru impozite plătite suntem răsplătiţi cu un învăţămant în care ministrul garantat de un analfabet notoriu interzice sportul, mişcarea şi teoria evoluţie pe motiv că sunt inutile.

Mă uit cu greaţă la emisiunile politice, cu realizatori ciutaci, libidinoşi şi sceleraţi, care pupă în cur patronii tv şi interesele lor fără pic de demnitate şi moralitate. Mi se face rău când văd preşedinţi plângând la comandă sau şefi de partide “suferind” lângă pensionari, din vârful piramidelor de bani pe care uită să-i pună în declaraţiile de avere! Mă sufoc de indignare când un cioban cu 2 clase şi fără nici cea mai elementară noţiune de bun simt roteşte miliardele şi grohăie grobian în fiecare seară la televizor ce “salvator al saivanului” şi ce “buricul pământului” e el! Marş mă la pârnaie de unde ai ieşit, oligofren ce esti, şi pe celălat tribun trimite-l la balamuc, unde-i e locul!

Mă revolt când văd pipiţe întreţinute, pline de ifose, sugând banii miliardarilor de carton sau piţipoance pe post de “noua clasa politică”. Îmi fierbe sangele în vene când impostura atinge cote maxime. Vreţi un exemplu? Veniţi în Bucureşti să vedeţi cum a reuşit chirurgu’ (care are mai nou gânduri să devină preşedinte) să pună tot oraşul pe butuci, cu concursul celorlalţi primari, la fel de “pricepuţi” ca el!

Mă satur de România imediat ce deschid televizorul şi văd defilând în curul gol ciumace şi naomi, sau cum caută lobotomizatul de ogica rămăşiţele Elodiei. De rostogolorile urduroase ale nichitei pe asfalt, în cautarea unei sinucideri nesigure nu mai spun nimic, că şi aşa face domnu’ Dan banu’ grup de pe urma nefericiţilor care încă-l cred “amărâtul” de serviciu şi patronul “televiziunii poporului”. Şeful televiziunii popoului, mă nagâţ de Caracal, asta eşti!

Îmi provoacă repulsie să văd la ştiri cum Esca îi prezintă pe guţa şi adrian piticul minunat încasând bani fără număr pentru tanguirile jalnice. Bani pe care-i strâng cu sacii, şi pe care nu plătesc nici leţcaie de impozit. Că “impozitele e pentru fraieri”, nu pentru “minoritatea discriminată”, supusa stereotipurilor, şi pe care am exportat-o cu succes în toată Europa, de ne spun ăia Gipsyland, nu România!

Toate acestea mă distrug incet, şi VĂ ACUZ PE VOI, cei care sunteţi la fel de oripilati ca şi mine de ceea ce se întâmplă, cei care gândiţi că maine copilul vostru trebuie să se mute în altă ţară pentru o viaţă normală, VĂ ACUZ că intoarceţi capul şi suportaţi cu stoicism toate porcăriile astea care vă omoară câte un pic în fiecare zi. VĂ ACUZ că vă complaceţi în mlaştina asta, din care ştim sigur că nu avem scăpare! Pentru că vedeţi voi, nimic nu e mai plăcut pentru scârbele descrise mai sus decât nepăsarea şi indiferenţa celor cu bun simţ!

Ce ziceţi? Inventam partidul bunului simţ? Din păcate, mă uit la mine, mă uit la voi şi tare mi-e teamă că nimeni nu o să plătească vreo cotizatie in partidul asta. Trist, dar adevărat. În România asta, eu nu mă mai regăsesc demult, traiesc doar cu speranţa, utopică evident, că vom reusi să facem o ţară paralelă în care lăturile şi ororile care ne distrug să dispară!

Noapte buna, România, oriunde te-ai afla!

Scrisoare deschisa cocalarului roman

Martin Luther King Jr: A Time to Break Silence

Could you imagine anyone delivering today a speech like that against the occupation of Afghanistan, Iraq or Palestine?

12 Sept 2009

Thatcher's fight against German unity

Most of those bothering to read this, had not even graduated to high school by then... Which actually reveals the cunning puppeteers behind the Bologna process of democratising education to the point of allowing 23-olds to read for PhD theses!

8 Sept 2009

The "Free" and "Fair" Afghan Elections

As the Electoral Complaints Commission in Afghanistan has ordered votes from 83 polling stations to be discounted after finding evidence of fraud, the UN has called for a crackdown on Afghan poll fraud... http://english.aljazeera.net/news/asia/2009/09/200991015456247534.html

Here's what Richard Holbrooke, the same one who reneged on having given Milosevic and Karadzic immunity from prosecution had to say about that: http://news.co.uk/2/hi/south_asia/8249733.stm

Which is why, in case you're looking for a weekend job, speak to an Afghan civil servant about how to make ends meet!... http://news.co.uk/2/hi/in_depth/8248101.stm

Taiwan's plan to take back mainland

A fascinating historical detail...

7 Sept 2009

Israel's Jihad

Once proudly secular, Israel's army is now filled with those who believe Israel's wars are "God's wars". "[In Gaza] our job was to boost the fighting spirit of the soldiers. The eternal Jewish spirit from Bible times to the coming of the Messiah." Rabbi Kaufman

Now, take a deep breath, close your eyes, and imagine Rabbi Kaufman next to a nuclear weapon launcher...

6 Sept 2009

Yet another gentle slap on the "chosen" wrist creating harsh realities on occupied land

What's all this fuss about another few hundreds Jewish settlements built on occupied land? At the end of the day, it is the same victor's justice, Darwinist logic, operating in corporate take-overs...

The nuclear-powered Torah-bashers will ensure this animal pen for caging Palestinians is not and will never be another Kosovo!

4 Sept 2009

Despre clasa "mijlocaşilor" din România

Comentam pe "egg-on-your-facebook" - aia cu mânuţele-n sus, dacă vă place, mânuţele-n c+r, dacă nu! - că pe twitter-twatter nu-i chip... Si mă întrebam, mai mult ca să răspund la întrebarea plină de har: What's on your mind..., care-o fi clasa "mijlocaşilor" din Rrromânica franco-afonă, geto-dacică, transhumantă dar statornică, milenară etc. etc.?

Să fie daco-geţii rromanizaţi din tractoarele 4X4 - pentru arat (în "siguranţă"!) câmpiile mănoase ale micului Periş balcanic? Patrihoţii cu cefe groase şi maşini tari, cu numere de inmatriculare şmechere, de-alea cu B[...] KKK, B[...] FBI, B[...] CIA - pe care şi le parchează, multilateral, pe trotuarele din faţa blocurilor construite pe vremea când nu puneau victoria socialismului la îndoială? Sau poate sunt cei care căştigă venitul mediu de 555 de euro lunar, pe cap de gospodărie... Nu? Nici aceia? Poate cei care câştigă salariul minim pe cartea de muncă, iar restul pe drepturile impozitului unic, pe care-l vor blestema la pensie... împreună cu vecinii bulgari, albanezi, transnistreni şi restul celorlalte 23 de ţări din întreaga lume, precum Irak, Mongolia sau Mauriţius, unde funcţionează această metodă de taxare identică atât a câştigătorilor, cât mai ales a perdanţilor tuturor tranziţiilor către capitalismul multilateral falimentar!

Probabil că nu... Aceştia trebuie să fie "înaintaşii", că pe "fundaşi" doar ce-i bănuim, bineînţeles, fără discriminare.

Virusul de care este vorba în propoziţiile lui Oliver James este, de fapt, cel al parvenitismului. Cei mai afectati de virusul parvenitismului sunt "căştigătorii tranziţiei" ceauşiste - cei pe care nu trebuie să-i întrebe "comuniştii" fiscului nici cum au făcut primul milion şi nici câte taxe plătesc statului român - cei supra-numiţi "Clasa de mijloc A+"!

2 Sept 2009

Is your mobile phone covered in blood?

1984...

a fost un an fără anotimpuri;
zăpada a fost artificială, iar
soarele a avut dinţi de fier,
printre care răzbăteau
cântece patriotice ruginite,
sloganuri cenuşii şi războaie reci...

La puţin timp după aceea,
Războaiele s-au încins,
Sloganurile s-au colorat,
Corul s-a globalizat, iar
Soarele a topit totul, chiar şi
Zăpada artificială.

Singurul lucru care nu s-a schimbat
rămâne lipsa anotimpurilor; acest lucru
nu trebuie să ne mire însă, deoarece
se datorează în exclusivitate
faptului că... s-a sfârşit istoria!

Pinochet purges arrests ordered

Hopefully, this time there will be no victor's justice of the type normally distributed at the ICTY.