16 Apr 2012

Fiți Oameni, Nu Resursele Dezumanizate ale "Capitalismului de Cumetrie"!

S-a mai scris (chiar dacă, timid şi sporadic!) pe tema "capitalismului de cumetrie" din Balcani - o sintagmă discreditată prematur din care lansării sale, așa cum era evidențiat și în op-ed-ul lui V. Duma, de "tătucul" Iliescu, la scurt timp după rocada securiștilor și nomenclaturiștilor - câștigători ai "revoluției" de partid și stat, din decembrie 1989.

S-a bătut de-atunci destulă monedă speculativă pe tarele presupuse genetice, ori geografice ale "urmașilor" mioritici ai "românilor" Burebista, Decebal sau Traian, păstrându-se însă cu sfințenie limba de lemn în care a fost narat cadrul cultist al revizionismului cu referințe istorice.

Să luăm, de pildă, exemplul cărturarilor Școlii Ardelene de secol XVIII, care sunt printre primii și, poate, şi cei mai articulați instigatori ai instinctelor primare de organizare statală pe criterii etnico-naționale. Dincolo de zgândărirea așa-zisei "conștiințe naționale" aceştia reușesc "serigrafierea" latină a codrului frate cu... "bradul, brânza, viezurele" și restului contribuţiei autohtone la formarea latinei vulgarizate mai abitir în urma vizitelor "hoardelor" de "turiști" slavi, huni sau tătari.

Această pasteurizare mitizantă a folclorului este "colectivizată" ulterior prin intermediul pașoptiștilor, al elitelor interbelice și, surprinzător, al comuniștilor - care-i păstrează elementele constitutive fundamentale într-o conștiință naționalistă, diferită de internaţionalismul afişat în blocul sovietic din care făcea teoretic parte.

Continuitatea acestor elemente patriarhale (de încăpățânare funciară!) nu poate fi întreruptă nici de recenta mobilitate socială a românilor, obligați să își ia lumea-n cap în căutarea unui trai mai decent decât poate oferi o Românie afectată profund de virusul neoliberalismului.

Ceea ce s-a putut observa empiric a fost faptul că nici măcar angrenarea în economia serviciilor (din țările aflate în căutare de mână de lucru ieftină) nu a reușit să modifice semnificativ tarele de mentalitate ale unei excepționalități de o particularitate halucinantă. Desigur, sforăielile patriotarde, de genul "Acolo este țara mea și neamul meu cel românesc..." nu sunt specifice doar unor trubaduri ca Tudor Gheorghe, ele putând fi întâlnite în orice alte "comunități inventate" de pe glob unde sunt negate realitatea și adevărurile filosofice pronunțate de Kant sau Rawls.

Potrivit acestora, statul ar fi trebuit să fi încetat de mult să mai fie o problemă de geografie sau etnicitate (evident, cu excepția "Israelului Mare" - un stat creat artificial pentru adresarea atrocităților Holocaustului, în care au fost înglobate succesiv majoritatea teritoriilor palestiniene (și nu numai) și în care sunt continuate politicile de apartheid de către cei care se autointitulează "aleșii" Domnului-Zeu...)

Dincolo de aceste considerații de ordin general, acest pamflet se dorește a fi un semnal de alarmă destinat solidarizării locale cu mişcările anti-capitaliste din lumea întreagă şi concentrării atenției (distrasă de la problemele cetății printr-un asediu - atât al mass-mediei tradiţionale, cât şi al noilor platforme virtuale, de genul Faecesbook (sic!) sau Twatter - cât se poate de insidios, de continuu și de real!) asupra parveniților tranziției capitalismului de cumetrie autohton către globalizarea neoliberală.


O mână de nomenclaturiști

Credit: Mediafax - Stefan Micsik
În ultimii doi ani, românii au achiziţionat 815 autoturisme premium de la brandurile de lux Aston Martin, Bentley, Cadillac, Ferrari, Jaguar, Lamborghini, Maserati, Maybach, Porsche şi Rolls Royce, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) centralizate de Ziarul Gândul.


O mână de nomenclaturiști direct conectați la pârghiile de putere şi deţinând accesul la activele economiei naționale profită de starea de derută generală și de lipsa de cultură politică a populației pentru a socializa pierderile economiei "multilateral-dezvoltate" și privatiza (în propriile buzunare!) activele economiei de stat printr-o serie de abuzuri flagrante.

A trecut atât de puţin timp de când stăteam la Cărturești, la două mese depărtare de I.M. Vlas - țapul ișpășitor al schemei Ponzi a FNI-ului. Dar, astfel de întreprinderi (destinate devalizării activelor României!), precum SAFI, Caritas ș.a. pălesc prin comparație cu adevărații coloși, de genul Bancorex sau restul scheletelor din dulapurile sale, așa cum au fost Întreprinderea „Carpaţi" sau ICE „Dunărea", firma MAI-ului, controlată de fosta Securitate, Tehnoforest, Agroexport, Crescent, Vitrocim, Terra, Delta și câte altele.


Singura soluţie?...

Înc-o Rev... erificare a conformităţii declaraţiilor fiscale ale posesorilor autovehiculelor de lux înregistrate la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) sau poate o Rev...erificare a legalităţii autorizaţiilor de construcţie ale viloaielor ostentative ale aşa-zişilor câştigători ai tranziţiei, ori a valorii activelor acestora... atât din ţară, dar mai ales din refugiile tarifare în care au fost ascunse de organele fiscale din România ş.a.m.d.

Absenţa unor astfel de gesturi de voinţă politică, atât de simple şi de fireşti într-o democraţie care ar fi trebuit să se consolideze în cei peste 21 de ani petrecuţi într-o "libertate" lipsită de etică, echitate şi de cele mai multe ori, legalitate, evidenţiază faptul că doar o schimbare calitativă de proporțiile unei Revoluții mai poate adresa problema tragerii la răspundere (penală!) a noii burghezii post-ceaușiste...

A sosit vremea Ocupării agenților și agențiilor Complexului Militar-Industrial şi Renaționalizării activelor acaparate de soții și soțiile, de fiii şi fiicele, de cumnații, finii, verișoarele și nepoatele sistemului de sorginte mafiotă, în vederea democratizării economiei inechităților flagrante și înlocuirii minusculei cleptocrații corporatiste neoliberale cu o democraţie participativă, deteritorializată şi generatoare de sustenatibilitate şi eficiență Paretiană!

E timpul să ne eliberăm de reflexele consumeriste condiționate, care ne-au fost inoculate subtil de către agențiile corporatismului, pentru redobândirea calităţii de cetățeni ai societății civile, capabili să-și negocieze nemijlocit viitorul lor şi al întregii planete!

A sosit momentul reflecției critice prin renaţionalizarea sistemului de educaţie, privatizat şi transformat din incubatoare de cercetare în copiatoare industriale de diplome academice contra cost. Doar perfecţionarea continuă a cunoştinţelor teoretice dobândite acum va permite edificarea unei societăţi meritocratice, în care să fie încurajate valorile integrităţii, solidarităţii și respectului pentru drepturile celorlalți!

Mult succes!